streda 19. januára 2011

Zimný jarný deň na Veľkom Griči

„Tak čo, kam teda pôjdeme?“ Tak znela Peťova otázka v telefóne v nedeľu ráno. „Nakoniec sme sa rozhodli, že to vyhrá Veľký Grič“ odpovedám. O deviatej vyrážame z Nitry aj v sprievode našich polovičiek Zuzky a Ivonky smer Handlová. Veľký Grič (972 m.n.m) je impozantný andezitový vrchol týčiaci sa nad mestečkom Handlová v spoločnosti Malého Griča a Bieleho Kameňa. Všetky spomenuté vrcholy sú pozostatky lávových prúdov dávnej sopečnej činnosti.

Kedysi sme tu už raz boli. No spomínanie na cestu nám dalo trochu zabrať. Na šťastie sú ľudia v tomto regióne milí a ochotní poradiť.

Po krátkom blúdení panelovými uličkami v okrajovej časti Handlovej s krásnym názvom Horný koniec, konečne zastavujeme auto na okraji obce a pokračujeme poľnou cestou. „Sme teda na hornom konci“ To mi prišlo trochu smiešne. Netrafiť z tohto východiskového bodu sa hádam ani nedá. Veľký Grič sa vypína priamo pred nami a po príjemnej lúke sa dostávame až k jeho úpätiu. „Tu niekde bola ta odbočka“ hovorím si, a prehodím zopár slov s Peťom. Tesne pred vstupom do lesa odbočujeme vľavo, keď zbadáme známe lezecké označenie v podobe bielych šípok. Je však ešte doplnené slovíčkom „reťaze“. Minule sme si ich však nevnímali, pretože sme boli trénovať ľadovcové lezenie na ktoré je Veľký Grič ako stvorený.

Tesne pred nástupom sa ešte občerstvujeme a začíname stúpať. Miernym traverzom vľavo popod hlavnú stenu sa dostávame až ku stromu s bielou šípkou vpravo a opäť slovom reťaze. Pohľad vpravo v smere šípky a naše pohľady sú už trochu vydesenejšie. „Tadiaľ? To hádam nie“ divíme sa. Nakoniec sa však odhodláme a odbočujeme z chodníka strmým svahom pripomínajúcim schody až k prvej reťazi. Koniec reťaze nie je vidieť a bezpochyby má najmenej 100 m. Postupne sa dostávame až na križovatku reťazí. Z pohľadu náročnosti je podľa môjho názoru tento výstup minimálne zrovnateľný s Priečnym sedlom vo Vysokých Tatrách. Touto vertikálnou reťazou sa dostávame až na križovatku, kde odrazu nevieme či vpravo či vľavo. Púšťam sa teda na prieskum vpravo. Po čase však reťaz končí a tak som pochopil, že sa jedná len o sprístupnenie lezeckých ciest , na ktoré sa v lete určite pozrieme detailnejšie. Vraciam sa a volíme druhú variantu. Traverzom vľavo sa ponad hlboký zráz dostávame až na takzvaný Chrámový štít. Určite nemôžem odporučiť túto variantu výstupu pre menej skúsených turistov. Miestami sme zostali v úžase aj my s Peťom. A to už máme čosi prelezené. Pokračujme ale v ceste.

Na spomínanom Chrámovom štíte sa ponúkajú nádherné výhľady do pokojného okolia Handlovej. Zároveň sa pri pohľade späť do 250 metrovej hĺbky naplno ukáže dramatickosť tejto cesty a skál. Po zápise do vrchovej knihy a fotografiách by sme sa radi dostali aj na vrchol. Problém je ako? Z diaľky sme si totiž nevšimli reťaz splývajúcu s farbou pôdy. Nakoniec sme sa však vybrali správnym (jediným možným) smerom a vystupujeme na hrebeň. Tým sa už dostávame na vrchol Veľkého Griča. Vrchol ponúka okrem nádherných výhľadov, tiež smerovú tabuľu s okolitými vrcholmi, na ktoré je z tohto miesta vidieť. Spomeniem len Sitno alebo Krížnu. No a nezavrhli sme ani Geocaching a po ľahky našli skrýšu.

Po krátkom občerstvení sa púšťame na cestu dole. Späť po reťaziach sa nám však cesta vidí predsa len riskantná. Rozhodujeme sa preto zostupovať po ceste, ktorú nám poradil miestny motorkár, ktorého sme stretli na vrchole. „Ten asi po reťaziach nešiel“ uťahujeme si. Príjemným klesaním po zasneženej ceste sa dostávame do doliny, ktorá ústi na lúke pod Veľkým Gričom a prechádzkovým tempom sa vraciame k autu..

Okolie Handlovej sa nám všetkým zapáčilo a ak to čítate, dozaista mi dáte za pravdu, že sa sem ešte niekedy vrátime.

Pozri fotky

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára